Yerli Türk Erik Cemre Dünya Pazarında

Erkenci Japon grubu erik çeşitleri arasında yüksek kalitesiyle rakipsiz olan ve meyve ihracatçıları tarafından yoğun talep gören Prunum Cemre, Türkiye’de sertifikalı olarak üretilmeye başlandı.
Adanalı özel bir tarım firması tarafından ıslah edilen Japon erik Prunum Cemre, çıktığı dönemde rakiplerine göre; antioksidant içeriği, albeni, renk, tat ve irilik gibi kalite kriterlerinin çok yüksek olmasının yanında; erkenci ve verimli bir çeşit olarak biliniyor.
Firmanın AR-GE Müdürü Ziraat Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, Cemre’nin rengiyle tadıyla rakipsiz muhteşem bir meyve olduğunu söyledi. Tanrıver; “Son yıllarda dikimi ve tüketimi artan Japon grubu erikler Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim ve yayılma alanı bulmaktadır. Geniş çeşit yelpazesi ile mayıs-ekim ayları arasında üretimi yapılabilmekte ve pazara sunulmaktadır. Ülkemizde üretilen Japon erik çeşitleri iç pazardan daha çok ihracata gönderilmektedir” dedi.
JAPON ERİK DÜNYA PAZARINDA ÇOK YÜKSEK TALEP GÖRÜYOR
Japon eriklerin özellikle Rusya, Dubai, Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin meyve pazarında çok yüksek talep gördüğüne dikkat çeken Dr. Emine Tanrıver, şöyle devam etti;
“Ayrıca Eylül-Ekim aylarında hasat edilen Japon erik çeşitleri; soğuk hava deposunda 60-120 gün boyunca muhafaza edilerek kış aylarında iyi fiyatlara pazarlanabilmektedir. Ar-Ge ekibi, kendi gen kaynaklarını, kalite kriterleri yüksek ticari çeşitlerle birleştirerek, yüksek pazar değerine sahip, olumsuz toprak ve iklim koşullarına dayanıklı yeni çeşit ve anaç ıslah programları ile Türk ve dünya meyvecilik sektörüne yön vermeye devam ediyor. Prunum Cemre, erkenci Japon grubu erik çeşitleri arasında muhteşem albenisi, yüksek kalitesiyle, rakipsizdir ve meyve ihracatçıları tarafından oldukça yoğun talep görmektedir.”
Bu arada Türkiye’nin üç büyük firması olan Elma; Verben ve Bantes Tarım, Cemre’nin üretim hakkının kendilerine verilmesinden mutluluk duyduklarını belirterek Beta Tarım yetkililerine teşekkür ettiler.


Meyve Bayramı 2017

Adana’da “Her yıl geleneksel hale getirilen 10. ‘Meyve Bayramı’ etkinliği bu yıl da büyük ilgi gördü.
Etkinlikte Geleceğin Meyveleri projeler kapsamında ıslah edilen, tamamı dünya meyve pazarın da önemli paya sahip olabilecek; erik, şeftali, nektarin, kayısı, badem, elma ve Trabzon hurması türlerinde 25 adet UPOV listesine kayıt ettirilmiş çeşitler, yurt içi ve yurt dışından katılan misafirlere tanıtıldı. 10 yıldır Beta Fidan her yıl düzenlediği Meyve Bayramı’nda ulusal ve uluslar arası Fidancılar, Yetiştiriciler, İthalat ve İhracat yapanlar, paketlemeciler, perakendeciler ve meyve suyu sanayicilerini buluşturarak dünya meyve pazarının nabzını tutuyor. Sektörün tüm bileşenleri bir araya gelip durum değerlendirmesi yaparak bilgi alış verişinde bulundu. Beta Fidan Meyve Bayramı; artık hem yurt dışından hem de yurt içinden yoğun talep gören katılımcı sayısı her yıl artan,uluslar arası platforma taşınmış bir etkinliğe dönüştü.


YENİ ÇEŞİTLER BELİRLENİYOR

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, Türkiye’nin Dünya pazarından hak ettiği payı alabilmesi için, sektörün tüm bileşenlerine çok görevler düşüğünü söyledi. Tanrıver, “Son 5 yıldır meyve bayramı etkinliklerimizin 1.gününde ıslah programlarımızdan çıkan tescil çalışmaları tamamlanmış yeni çeşitlerimizin tanıtımı yapılırken, 2. Gününde ıslah parsellerimizdeki yaklaşık 200 adet çeşit adayında tadım yaptırılarak misafirlerimizin değerlendirme sonuçlarına göre tescil’ ettirilecek yeni çeşitler belirleniyor.” dedi.
Sarıçam ilçesine Gökbuket köyünde gerçekleşen meyve bayramı etkinliğine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Emniyet Müdürü Osman Ak, Tarım İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, ATO Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, çiftçiler ve çok sayıda iş adamı katıldı.


TÜRKİYE’DE FİDAN ÜRETİMİ 15 YILDA 30 KAT ARTTI

TÜRKİYE’DE FİDAN ÜRETİMİ 15 YILDA 30 KAT ARTTI

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, 2002 yılında 3,5 milyon adet fidan üretilen Türkiye’de son 15 yılda 30 kat bir artış yakalandığını üretimin 2017 yılında 105,5 milyon adete çıktığını söyledi.

 

FÜAB Başkanı Tanrıver yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye’de üretilen fidanların kalitesinin yükselmesiyle birlikte yurt içinden ve yurt dışından gelen taleplerin arttığını açıkladı.

Fidan üretiminde kalite ve ihracat artıyor

Fidancılık sektöründe yaşanan gelişmelerin sadece üretim artışıyla sınırlı kalmadığını vurgulayan Tanrıver, fidan üretim standartlarının oluşması, FÜAB’a kayıtlı fidan üreticilerinin piyasanın talep ettiği yeni çeşitlerin üretimine yönelmesi, kaliteli ve sağlıklı fidan üretimi yapılması sonucunda dış ticaretin ihracat lehine geliştiğini ifade etti.

Meyve bahçelerimiz yerli fidanlarla kuruluyor.

Ayrıca Tanrıver, Türkiye’nin fidan üretiminde dışa bağımlı olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“ 2010 yılında yok denecek kadar az olan ihracatımız, 2014 yılında 10 milyon dolara 2017 yılında ise 30 milyon dolara yükseldi. Buna karşılık 2010 yılında 8,3 milyon dolara olan ithalat hızla azalarak 2017 yılında 2 milyon dolara düşmüştür. Ülkemiz fidanda dışa bağımlı değil tam tersine ihraç eden ve fidanları yurtdışında ilgi gören bir ülkedir. Ülkemiz AB ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere pek çok ülkeye fidan ihraç eder konuma gelmiştir.”


“Yeni nesil badem ve zeytin yetiştiriciliği hızla arttırılmalıdır”

Beta Fidancılık Ar&Ge sorumlusu Dr. Emine Tanrıver, sanayilik ürünler olan Badem ve yağlık zeytin ülkemiz ve dünya ülkeleri açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Dr. Tanrıver, 3. Adıyaman Gıda ve Tarım fuarında, Adıyaman Tarım il Müdürü Adil Alan, çiftçiler, yatırımcılar ve üretici birliklerinin katıldığı toplantıda Bodur Zeytin ve Badem yetiştiriciliği hakkında bilgi aktardı 
Burada bir konuşma yapan Tanrıver, “tükettiği bademin yaklaşık yüzde 70’ini yurt dışından ithal eden ülkemizde badem ve zeytinde makineli hasada uygun modern yeni nesil badem ve zeytin yetiştiriciliği hızla arttırılmalıdır” dedi.
Tanrıver, ülkemizde ve dünyada badem yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör ilkbahar geç donları, kendine tozlanan çeşitlerin az olması ve farklı toprak koşullarına uygun klonanaçlı sertifikalı saksılı fidan üretiminin azlığı olduğunu dikkat çekti.

 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ANAÇ

Farklı toprak ve iklim koşullarına uygun, geç çiçeklenen, kendine verimli ve dünya badem pazarında talep gören badem çeşitlerini ve ülkemiz toprak koşullarına uygun anaçlar hakkında Adıyamanlı üretici ve yatırımcılara aydınlatan Dr. Emine Tanrıver Badem yetiştiriciliğinde anaç ve çeşit seçiminin başarıya giden yolda en önemli kriterler olduğunu, Beta Fidancılık tarafından ıslah edilmiş PATRONES®ARDA anacının kireçli topraklara ve birçok toprak kökenli hastalıklara dayanıklı bodur, üzerindeki çeşidi erken meyve yatıran son yıllarda en çok tercih edilen anaç olduğunu bildirdi.
Tanrıver, “Zeytin dünya üzerinde 8 tanesi güney yarıkürede olmak üzere sadece 38 ülkede yetiştirilebiliyor. Dünya zeytinyağı pazarında İspanya, İtalya ve Yunanistan lider ülkeler ve bu ülkelerde kişi başı zeytinyağı tüketimi 20-25 kg/kişi civarındayken ülkemizde bu oran 1kg/kişidir. Günümüzde sağlıklı yaşam için zeytinyağı tüketimi giderek artmaktadır ve kişi başı tüketimimiz eğer 1 kg daha artacak olursa yıllık ürettiğimiz zeytinyağı miktarı kendi tüketimimize bile yetmeyecektir. Hem kendi ülkemizin giderek artan zeytinyağı ihtiyacını karşılayabilmemiz, hem de dünya zeytinyağı pazarından önemli bir pay alabilmemiz için, makineli hasada uygun bodur ARBEQUINA zeytin yetiştiriciliğinin hızla artması gerekiyor” dedi.
Zeytin yetiştiriciliğinin yıllık üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 60’sının hasat maliyeti olduğunu, makineli hasada uygun olarak kurulan Bodur Zeytin ARBEQUINA, bahçelerinde hasat maliyetinin yüzde 20’ye gerilediğini ve elde edilen zeytinyağının kalitesinin de oldukça yüksek olduğunu belirten Dr.Tanrıver; “zeytinyağının sanayilik ve stratejik bir ürün olduğunu, çok değerli özelliklere sahip kendi yerli zeytin çeşitlerimizden elde ettiğimiz zeytinyağlarımızı kendi ekolojilerinde coğrafi bölgelerinde butik olarak üretip değerlendirmeye devam etmeliyiz elbette, ancak düşük maliyetlerle, yüksek verimli,entansif Arbequina Bodur Zeytin yetiştiriciliğine geçiş yapmazsak dünya pazarında rakiplerimizle mücadele edip hak ettiğimiz payı alamayız dedi. 
Emine Tanrıver, daha sonra, Bodur zeytin ve badem yetiştiriciliği konusunda katılımcıların soru ve sorunlarına da yanıt verdi.


11. Meyve Bayramı Şenliği

“Her yıl geleneksel hale getirilen ve bu yıl 11’incisi kutlanan 'Meyve Bayramı'nda ticari popüler çeşitler yanında, Beta Fidancılık tarafından ıslah edilmiş erik, şeftali, nektarin ve kayısı çeşitlerini davetlilere tanıtıldı. Özellikle Cemre Japon erik çeşidi; ‘İlda’, ‘Tan’ şeftali; ‘Derin’ nektarin ve kayısı çeşitleri misafirler tarafından çok beğenildi “
Beta, Kozan Yolu üzerindeki Gökbuket Mahallesindeki bahçede yetişen kendi ıslah ettiği ilk Türk Japon erik çeşidi olan ve 3 adeti yaklaşık yarım kiloyu bulan 'Cemre' adlı erik çeşidi ve diğer yeni ıslah edilmiş çeşitler de iriliği, kalite ve lezzetleriyle dikkat çekti.



Dr. TANRIVER; “GURURLUYUZ MUTLUYUZ”

Beta Fidancılık Yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, tamamı ihraç edilen nektarin, elma, erik ve şeftali gibi çeşitler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Dr. Tanrıver, geleneksel hale gelen meyve bayramlarında artık kendi ıslah ettikleri çeşitleri tanıtmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını söyledi. Cemre'nin Türkiye'nin ilk Japon grubu erik çeşidi olduğunu belirten Tanrıver, tanıtımını yaptıkları tüm çeşitlerinin tescillenerek Türkiye Milli çeşit listesine eklendiğini ve korumaya alındığını belirtti.
Tanrıver; "Yeni Islah ettiğimiz erik çeşitlerimizden CEMRE olgunlaşma dönemi ve kalite kriterleri açısından rakiplerinden daha öne geçmiştir. Şuan herkes özellikle bu çeşidi merak ediyordu.11.Yılımızda artık kendi çeşitlerimizi tanıtmak bize ayrı bir gurur verdi.Bundan sonrada halen devam eden bir çok çeşidimizin de daha tanıtımını yapmayı hedefliyoruz" dedi.



VALİ DEMİRTAŞ VE BAŞKAN SÖZLÜ TEŞEKKÜR ETTİ

 

 

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise ‘Meyve Bayramında başta Beta yetkilileri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederken bu tür etkinliklerinde daha yaygınlaşması gerektiğini söyledi. 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’de “Adana’nın geleceği nitelikli kaliteli tarımda olur” diyerek Beta yetkililerine Adana’ya verdikleri katkıdan dolayı tebrik etti.


Meyve bayramına Adana Mahmut Demirtaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yanı sıra Milletvekili Tamer Dağlı, Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Kazakistan Fahri Konsolosu Tarkan Kulak, İl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, Ak Parti İl Başkanı Fikret Yeni, parti temsilcileri şehir içi ve şehir dışından birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile üreticiler ve meyve ihracatçıları hazır bulundu. 
Beta Yönetim kurulu başkanı Gürsel Tanrıver misafirleriyle tek tek ilgilenirken yetiştirdikleri özellikle yeni ıslah ettikleri çeşitler hakkında bilgi verdi. Bu arada şölen havasındaki etkinliğe gelen katılımcılara bahçede üretilen çeşitli meyvelerden ikram edildi.