Ayvalık
Ayvalık
Orijini: AYVALIK (Edremit Yağlık, Şakran, Midilli, Ada Zeytini)
CoÄŸrafi Dağılımı: Çanakkale, Ege Bölgesi, Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, KahramanmaraÅŸ ve Mardin'e kadar uzanmaktadır.
Ülkemiz toplam aÄŸaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesi'nin %23'ünü oluÅŸturur..
Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden birinci sırada yer alır. Bölgesinde yaÄŸlık olarak deÄŸerlendirilir.
Bazı Özellikleri:
İyi bakım şartlarında kuvvetli gelişir
Meyve orta büyüklükte
Orta derecede periyodisite gösterir
Mekanik hasada uygun yapıya sahip
Verimi iyi
Kendine verimli
Soğuğa kısmen dayanıklıdır
Çelikle ÇoÄŸaltılır
Kullanımı:
Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır.
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüÄŸü dönemde Pembe Çizme Zeytin tipinde deÄŸerlendirilir,
Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak Sele tipinde deÄŸerlendirilir.
