Ayvalık

Ayvalık

 

Orijini: AYVALIK (Edremit Yağlık, Şakran, Midilli, Ada Zeytini)

 

Coğrafi Dağılımı: Çanakkale, Ege Bölgesi, Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır.

Ülkemiz toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesi'nin %23'ünü oluşturur..

Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden birinci sırada yer alır. Bölgesinde yağlık olarak değerlendirilir.

 

Bazı Özellikleri:

İyi bakım şartlarında kuvvetli gelişir

Meyve orta büyüklükte

Orta derecede periyodisite gösterir

Mekanik hasada uygun yapıya sahip

Verimi iyi

Kendine verimli

Soğuğa kısmen dayanıklıdır

Çelikle Çoğaltılır

 

Kullanımı:

Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır.

Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde Pembe Çizme Zeytin tipinde değerlendirilir,

Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak Sele tipinde değerlendirilir.