Aronya
Aronya
NEDEN ARONİA
Aronia meyvesi yüzyıllarca Amerikan yerlileri tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Aronia, vücudumuzda bulunan ve hücrelere zarar veren serbest radikallere karşı etkili antioksidanlar açısından oldukça zengin süper bir meyvedir.
Kanserle mücadelede en çok kullanılan bitkiler arasında yer alan Aronia, hücrelerin yenilenmesini saÄŸlıyor. Kanser dışında soÄŸuk algınlığına, bağırsak, mide hastalıklarına, kardiyovasküler rahatsızlıklara, kronik iltihaplanmalara, karaciÄŸer bozukluklarına ve pek çok hastalığa iyi geldiÄŸi bilinmektedir. Aronia içindeki antioksidan miktarı çilek, nar ve goji meyvesinde bulunanın 4 katıdır. Aronia meyvesi gerçek vitamin ve mineral kaynağıdır. İçeriÄŸinde B12 ve D vitamini hariç tüm vitaminler bulunmaktadır.
Doku kültürü laboratuvarımızda virüslerden ari ve ismine doÄŸru olarak üretilmiÅŸ Aronia bitkilerinde verimlilik çok daha yüksek olmaktadır.
ARONİA NEDİR
Aronia (Aronia Melanocarpa) güller sınıfına dahil olup, genel olarak güç meyvesi adı ile adlandırılır. Orijini Kuzey Amerika olup, uzun zamandan beri KuzeydoÄŸu Avrupa’da yayılmıştır. Amerikalı Kızılderililer uzun zamandır bu ilaçlı meyvenin varlığından yararlanmışlardır. Aronia meyvelerini kurutup, yemeklere ilave olarak da kullanmışlar. Meyvelerin yanı sıra yapraklarını da kurutup ve deÄŸiÅŸik çaylar oluÅŸturmuÅŸlarıdır.
Genellikle, nemli verimli toprakları, tam güneÅŸ veya kısmi gölgeli alanları sever. Farklı topraklarda yetiÅŸtirilebilir ama çok yüksek kireçli topraklardan çok hoÅŸlanmaz. SoÄŸuÄŸa oldukça dayanıklıdır, -25°C'lere kadar dayanabilir. Aronia yetiÅŸtiriciliÄŸinde farklı dikim aralıkları kullanılır ama genellikle 0,6 m X 4 m dikim aralığı kullanılır.
Aronia, dekoratif karakteri ifade ederek, yaprak dökümü bitki sınıfındadır. Koyu yeÅŸil, sonbaharda büyüleyici ÅŸekilde kırmızılaÅŸan yaprakların güzelleÅŸtirdiÄŸi gür bir bitkidir. Nisan sonu- Mayıs başı gibi çiçek açar. Çiçek açması on gün kadar sürmekte ve onun beyaz çiçekleri unutulmaz manzara oluÅŸmaktadır. Aronia meyvesi mor menekÅŸe siyah renginde olup, buruk tadındadır. AÄŸustos ayında olgunlaÅŸmakta ve meyveler uzun süre bitkisi üzerinde kalabiliyor. Ortalama verim bakım koÅŸullarına göre deÄŸiÅŸmekle birlikte 0,5-1 kg / bitki’ dir yani 200-400 kg/da’ dır. Tam olgunlaÅŸmış meyveleri 18-20 brix’ tir. Meyveleri 0,6-1 gr ağırlığındadır. Bir kilogramında yaklaşık 1000 adet meyve vardır. Aronia meyvesinin hasatı yaklaşık bir aydır.
